søndag 22. mai 2011

Operasjon hønsehus


Dvergkochin-hanen "Kokos" passer på!
Foto: Henning Bergersen.


For første gang på over tjue år er det igjen høner i Lien. En herlig gjeng på ni høner og to haner av diverse raser ble hentet hos Eva Ströberg i Vestby i går og er nå på plass i sitt splitter nye hønsehus i låven.

Vi fant ut at det er mange gode grunner til å ha høner på en gård. For det første skaper høner liv og trivsel i tunet, for det andre har vi flere tante- og onkelunger som vil synes det er veldig stas med høner, og for det tredje mener vi det er etisk riktig å være selvforsynte på egg. Eggene man kjøper i butikken er ofte masseproduserte i “gårdsfabrikker”, der hønene har det trangt og ikke spesielt bra. Høner skal ha et godt og fritt liv, med god plass og mye frisk luft.

Vi var enige om at det gamle vognskjulet i låven var et glimrende sted å bygge hønsehus. Siden ombyggingen av låven på 1980-tallet har vognskjulet blitt brukt til lager og trengte definitivt en opprydding. Hønsehuset tar litt under halvparten av vognskjulet, resten skal fortsette å være sagflisrom, vognskjul og lager. Utenfor hønsehuset skal vi bygge en stor utendørs hønsegård, slik at hønene kan gå inn og ut som de vil.

Etter noen ukers planlegging startet vi arbeidet 13. april, med en kraftig opprydding i vognskjulet. Alt ble båret ut på gårdsplassen og sortert etter beste evne. Det tok flere dager, men til slutt leverte vi en diger tilhenger med avfall til gjenvinning. Inne i vognskjulet var det nå jordgulv, som vi jevnet ut og deretter gruset. Muren etter en gammel silo ble knust og hullet tettet igjen med stein. Tidlig i mai var det tid for støping. Gulvet på hønsehuset ble isolert med 20 cm isopor og deretter ble det lagt 10 cm støp over. Vi støpte også nytt gulv bak hønsehuset, med tanke på lagerplass for utstyr til hønsehus og fjøs. Resten av vognskjulet og jordgulvet under sagflisen skal støpes neste år, men gruslegges inntil videre. Støpingen ble unnagjort på to dager, med god hjelp av svigerfar. Han satt også opp to nye støttepilarer i jern for taket.

12. mai startet vi arbeidet med å reise veggene og etter ca. en uke med snekring, isolering, sparkling og maling sto hønsehuset klart til å ta imot våre nye høner. Neste uke starter vi arbeidet med hønsegården ute, men inntil det kan kyllingene boltre seg på nærmere 10 kvadratmeter innendørs.

Vognskjulet etter rydding. Foto: Henning Bergersen.Hedvig var fornøyd med grusingen. Foto: Henning Bergersen.
Vi legger plast langs veggene. Foto: Henning Bergersen.
Isolasjonen er på plass. Klar for støyping. Foto: Henning Bergersen.
Støyping med traktor. Foto: Henning Bergersen.
Gulvet  i hønsehuset er ferdigstøpt. Foto: Henning Bergersen.
Hedvig bygger den første veggen.
Foto: Henning Bergersen.
Resten av veggene kommer på plass. Foto: Henning Bergersen.
Veggene er degget av gipsplater og klare for maling.
Foto: Henning Bergersen.
Hønsehuset er ferdig malt og døren er på plass. Foto: Henning Bergersen. 
Hønene ser ut til å trives i sitt nye hjem. Foto: Henning Bergersen.

Hedvig i hønsehuset. Foto: Henning Bergersen
En glad høne. Foto: Henning Bergersen.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar