søndag 21. august 2011

Burfrie egg

Egg fra egne burfrie og glade høner. Foto: Henning Bergersen.

Den siste tiden har stadig flere av hønene våre begynt å legge egg, og vi er nå oppe i 6-7 egg pr. dag. Hver morgen finner vi ferske egg i ulike farger og størrelser i rugekassene. De fleste av hønene våre er av temmelig sære raser og ikke nødvendigvis de beste eggleggerne, men det ser allikevel ut til at de kommer til å dekke vårt daglige forbruk av egg og vel så det.

En av grunnene til at vi anskaffet oss høner var nemlig å bli selvforsynte med egg fra høner som vi vet har et godt liv. De fleste egg som selges over disk i Norge, er dessverre egg fra høner som holdes i bur. Dette er en skam! Høner som er innesperret i bur har ikke mulighet til å leve et naturlig liv. De får ikke beveget seg normalt eller tilfredstilt sine naturlige behov. Burhøner får ikke flakset med vingene eller strukket på nakken, da buret er altfor lite. De får heller ikke mosjonert eller beveget seg i høyden. Det er rett og slett tragisk at man i et land som Norge ikke har sørget for bedre dyrevelferd. Alle egg som selges i Norge og som ikke er merket frittgående eller økologisk er nettopp slike buregg. I EU skal disse eggene merkes "buregg", men i Norge kalles de "Solegg", "Gårdsegg" eller "God morgen egg". Disse hønene har imidlertid ikke engang opplevd å se sola. Styr derfor unna slike egg i butikken.

Burfrie egg kommer derimot fra høner som ikke holdes innesperret i bur, men som er enten frittgående eller økologiske. Økologiske høner har bedre plass enn frittgående høner og har i tillegg mulighet til å bevege seg utendørs. Dersom man ikke har høner selv, er derfor økologiske egg det beste alternativet når man er i butikken for å handle. De koster kanskje noen kroner ekstra, men det er de definitivt verdt. Les mer om burfrie egg på www.burfri.no.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar