tirsdag 11. september 2012

Kalven Elvira

Hils på kalven Elvira. Foto: Henning Bergersen.
Kalven Elvira ble født 2. august og er dermed snart 6 uker. Hun har Rugosa som mor og 10441 Elvestad som far, så i teorien skal Elvira kunne bli en fantastisk melkeku. Elvira er en glad og nyskjerrig liten kalv, med godt utviklet matvett. Hun er også veldig kosete, akkurat som resten av kalvene våre. Men Elvira skiller seg ut fra de andre når det gjelder en ting - nemlig synet.

Vi oppdaget raskt at Elvira hadde et hvitt slør over pupillene, så helt i starten fryktet vi faktisk at hun kunne være blind. Det hvite sløret er større på det høyre øyet enn på det venstre.

Den første tiden tilbringer kalvene våre i en egen nyfødt/sjukebinge i kalvehyttene og nyfødte kalver oppfører seg såpass vimsete, at det var umulig å avgjøre hvor bra eller dårlig hun faktisk så i starten. Ingenting tydet imidlertid på at hun hadde problemer med orientere seg inne i kalvehyttene. Så slapp vi Elvira ut på beite med de andre kalvene og den andre dagen på beite gikk det skikkelig galt. I gledesrusen over å kunne løpe fritt i beitet, løp hun rett på gjerdet og slo ut to tenner i underkjeven. Hun blødde fælt og det så ikke spesielt bra ut. Vi tok henne inn i sjukebingen igjen og etter omfattende undersøkelse av veterinær, fikk hun antibiotika mot eventuell betennelse i munnen. Veterinæren var optimistisk og konstaterte ingen alvorlig skade utover at to tenner var borte. Etter bare noen dager var Elvira imidlertid mye bedre og såret i munnen hadde grodd fint. 

Vi har vært i kontakt med flere veterinærer og fått Elvira undersøkt av to. Veterinærene vi har snakket med strides om i hvilken grad hun er synshemmet eller ikke. Personlig er jeg sikker på at hun ikke er blind, for hun orienterer seg fint omkring i kalvehyttene, finner mat og leker med de andre kalvene på normalt vis. Og etter sammenstøtet med gjerdet den første dagen, har hun tatt det svært rolig i beitet. Hun løper omkring og leker som de andre, men passer seg for gjerdet. Ingen flere uhell, altså. Nå skal det sies at også kalver med normalt syn kan løpe på gjerdet de første dagene, men da som regel uten skader.

Alt i alt går det nå veldig mye bedre med Elvira enn vi fryktet i starten. Inntil videre ser det heller ikke ut til at tannløsheten ser ut til å hemme henne nevneverdig. Hun spiser det hun skal og legger på seg som de andre kalvene. Vi har også jevnlig gitt henne kalvepasta, som inneholder konsentrert A-vitamin og som vissnok skal fremme synet. De to tennene hun mistet er for øvrig melketenner og hun vil få nye når hun blir større.

Elvira har mistet to tenner i underkjeven,
men hun får nye. Foto: Henning Bergersen.

Elvira koser seg i beitet. Foto: Henning Bergersen.
Elvira (nr. 2 fra venstre) og noen av de andre kalvene i beitet.
Foto: Henning Bergersen.

2 kommentarer:

  1. Dakars Elvira! Har dere prøvd med forskjellig lysstyrke til henne? Noen formening om hun ser bedre i sterkt eller i dempet lys? Forøvrig så blomstrer planten "øyentrøst" i fjellet enda. Jeg vil anbefale et uttrekk av øyentrøst å skylle øynene med. Vet ikke om det hjelper, men det skader jo heller ikke! :)

    SvarSlett