torsdag 20. oktober 2011

Høststemning i Lien

Lynet og de andre kalvene koser seg i sola. Foto: Henning Bergersen.
Det er blitt høst i Lien og på natta kryper gradestokken stadig lengre under null, men på dagen er det fortsatt plussgrader og ganske varmt i sola. Kalvene veit å nyte høstsola og tilbringer fortsatt dagene ute på det store, nye beitet. Kalvene har blitt temmelig digre og har fått tjukk vinterpels, så de tåler nattefrosten godt. Verre er det med kalveforingsautomaten, som dessverre må tømmes og stenges når vi nærmer oss ti minusgrader, men vi håper dette vil drøye ennå en uke eller to, slik at alle kalvene er avvent med mjølk. Så lenge det ikke bøtter ned med snø og minusgradene blir altfor mange, vil kalvene fortsette å bo ute i hyttene sine, slik de har gjort siden de ble født. Her går de omkring som de vil, spiser når de vil og leker som de vil.
Rolige dager i kalvebeitet. Foto: Henning Bergersen.
Gresset er kanskje ikke så næringsrikt lenger, men det smaker fortsatt godt.
Foto: Henning Bergersen. 
Det er slett ikke verst å være kalv i Lien. Foto: Henning Bergersen.

Kalven Kari i høstsola. Foto: Henning Bergersen.

Kyr og kviger går ikke lenger ute på beitet hele dagen, men tas inn i fjøset til melking på ettermiddagen. De tilbringer deretter natta inne og slippes ut på beite igjen etter morgenstellet. Dette har vi tenkt å fortsette med så lenge været tillater det, selv om det er temmelig upraktisk for oss. Mange bønder velger å ta inn kyra for vinteren allerede sent i september eller tidlig i oktober. Vi ønsker imidlertid at de skal få være ute så lenge det er praktisk mulig og håper å kunne ha de ute til etter 1. november. I 2008 og 2009 ble kyra i Lien tatt inn 17. oktober, mens de i 2007 gikk ute til 28. oktober, da snøen kom.

Kyra er fortsatt på beite. Rødlin i front med tvillingene Rosa og Rugosa
tett bak. Foto: Henning Bergersen.

Foringstid i fjøset. Foto: Henning Bergersen.


I hønsegården er det fortsatt god stemning, selv om hønene tilbringer stadig mindre tid utendørs. Vi åpner luka ut til hønsegården først når sola titter frem eller gradestokken holder seg på pluss-siden. De fleste hønene tilbringer fortsatt mesteparten av dagen utendørs, mens andre trives bedre inne i varmen. Vi kommer til å holde hønsegården åpen så lenge temperaturen ute er akseptabel og det ikke kommer snø. Er vi heldige kan det drøye til et stykke ut i november.

De tøffeste i Sultan-flokken koser seg fortsatt ute i sola.
Foto: Henning Bergersen.


Erna Solberg tar seg en tur ut, etter å ha ligget klukk i flere uker.
Foto: Henning Bergersen.

Grace Kelly. Foto: Henning Bergersen.Erna Solberg i hønsegården. Foto: Henning Bergersen.
Nå faller eplene langt fra stammen.
Foto: Henning Bergersen.Rimet har lagt seg på skyggefulle steder i hagen. Foto: Henning Bergersen.

Høststemning på gården. Foto: Henning Bergersen.

2 kommentarer:

  1. Skikkelig idyll. Tenk om alle dyr hadde det så godt :)

    SvarSlett
  2. Takk skal du ha! Vi gjør så godt vi kan!

    SvarSlett