lørdag 29. oktober 2011

Kalvene flytter inn i fjøset

Eldstemann på vei inn i fjøset. Foto: Henning Bergersen.
Det var med blandede følelser vi flyttet kalvene inn i fjøset i går. Selv om vi visste at denne dagen ville komme, var det litt som å pakke ned sommeren da vi avsluttet kalvehytteprosjektet for i år. Og det ble plutselig mørkt og stille nede ved kalvehyttene.

Den opprinnelig målsettingen var å holde de ute til midten av oktober, men siden det ennå ikke har kommet snø hadde vi håpet å la de bo i hyttene sine i ennå en ukes tid. Regnværet de siste dagene førte imidlertid til at vi tok beslutningen om å ta kalvene inn i går. For det første var det ingenting igjen å beite på ute og kalvene tilbrakte stadig mer tid inne i hyttene, som igjen ble stadig mer sølete. Regnværet og den kalde vinden de siste dagene har ført til stadig mer ufyselige tilstander i kalvehyttene og vi klarte ikke lenger å holde liggeplassene tørre. Tidligere har vann og søle tørket opp i varmen fra sola og det har vært lett å børste dyra reine, men den siste uka har dette blitt stadig vanskeligere. En enorm arbeidsinnsats har vært påkrevd for å holde kalvene tørre og reine, og etter en uke med marginale resultater, valgte vi derfor å ta kalvene inn.

En annen grunn er at flere av oksekalvene nå har blitt så store og voldsomme at det var på tide å skille oksene fra kvigene og de største fra de minste. Vi har fulgt med på utviklingen de siste to ukene og har observert en tiltagende "okseoppførsel" hos de eldste. Inne i fjøset har oksekalvene nå fått egen binge, mens kvigene har de to yngste oksekalvene hos seg.

På tross av stor arbeidsmengde er vi imidlertid svært fornøyde med kalvehytteprosjektet. Dyrevelferdsmessig har det fungert optimalt. Kalvene har bodd ute i hyttene siden de ble født, de eldste helt siden slutten av juli. Vi tror og håper dette har gitt de en god start på livet. Kalvene har hatt fri tilgang til beite, sosial omgang med andre kalver og fått leve så nært opptil den naturlige tillstanden som vi klarer å få til. Hovedmålet med prosjektet var dessuten å unngå sjukdom og det har vi klart. Årets kalver har holdt seg friske og har utviklet god muskelmasse etter all løping og leking. I vinter skal vi gjennomgå prosjektet og se på endringer og forbedringer vi vil gjøre til neste år. Men kalvehytter i 2012 blir det garantert.

Det var allikevel godt å få kalvene inn nå, møkkete som de har blitt den siste uka. Og på tross av at det i går var ti plussgrader og sol, virket de som om de syntes de var helt greit å komme inn i tørre omgivelser. Alle kalvene ble grundig vasket, fikk fersk rundball, vann og mjøl.  I dag har de blitt klippet og all skitt som har festet seg i pelsen de siste dagene er borte.

Helt slutt på utelivet er det riktignok ikke for kalvene våre. Vi kommer til å fortsette ha gjengen ute på dagtid så ofte og så lenge været tillater det. Det samme gjelder kviger og kyr. På mandag setter vi nemlig opp et nytt kalvebeite rett bak fjøset, slik at de kan tilbringe det som er igjen av fine dager der. Og er vi heldige, kan alle være ute en uke eller to til.

Den siste dagen i kalvebeitet ble benyttet til avslapping.
Foto: Henning Bergersen.

Roslin koser seg. Foto: Henning Bergersen.

Vi satte opp en inngjerdet vei til kalvene for å få de inn i fjøset og med en
bøtte mjølk som lokkemat gikk det over all forventning.
Foto: Henning Bergersen.

Det var en gjeng med møkkete kalver som raskt fant seg til rette i mer
tørre omgivelser. Foto: Henning Bergersen.

Hedvig fyller på friskt vann til kalvene.
Foto: Henning Bergersen.

Oksekalvene kastet seg over mjølet. Det smakte like godt på
forbrettet som fra automaten. Foto: Henning Bergersen.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar