torsdag 27. oktober 2011

Kattene våre

Oktober 2011: Tore Hund holder vakt på smietrappa.
Foto: Henning Bergersen.
Gårdens to katter heter Tore Hund og Gustav. Begge er kastrerte hannkatter av rasen Norsk huskatt og arbeider som musefangere her på gården. De to trives godt i hverandres selskap og bruker dagene til lek, kos, slaraffenliv og selvfølgelig musejakt. Det hender faktisk også at de to jakter mus sammen.

Eldstemann Tore Hund (7) er (akkurat som sin eier) fra Enebakk. For lesere i hjembygda kan jeg opplyse at han er født i Råken og oppvokst i Våglia. Tore Hund fulgte med på flyttelasset da jeg kom til Gol i 2008 og trives godt på gården. Etter å ha vokst opp i et byggefelt med ganske begrenset tumleplass, var det trolig stor stas å komme til en gård med endeløse jakt og oppdagelsesmuligheter. Tore Hund er riktignok en forsiktig katt som holder seg langt unna motoriserte kjøretøy og ukjente mennesker, men han liker å gå på oppdagelsesferd. Tore Hund er sjefen av de to og har god kontroll på sitt territorium. Inspeksjon av tunets ytterpunkter hører med til dagens gjøremål. Tore Hund fanger ofte mus som han gir til Gustav. Det virker nesten som han føler et ansvar for at minstemann får i seg nok mat. Tore Hund er også den som jager fremmede katter fra gården, dersom noen skulle forville seg hit.
Tore Hund i august 2004, bare noen uker gammel.
Foto Henning Bergersen.Minstemann er altså Gustav (3). Han kommer opprinnelig fra Nesbyen og er ikke like forsiktig som Tore Hund. I starten var vi litt bekymret for hans likegyldige holdning til motoriserte kjøretøy, men han har klart seg fint. Gustav liker å være med i gårdsarbeidet og spesielt når kyra skal ut og inn av fjøset. Gustav er nemlig venner med både kyr og kalver, og har flere ganger blitt observert på ryggen til kyr oppe i beitet. Han besøker også jevnlig kalvene nede ved kalvehyttene. Gustav er dessuten flink til å åpne skuffer og dører. Han har ennå ikke lært å lukke dørene etter seg, men det kommer nok. Gustav foretrekker rennende vann fra springen og drikker bare unntaksvis av vannskåla. Og når Tore Hund jager bort nabokatten eller tilfeldige omstreifere, blir Gustav litt lei seg. Han vil nemlig være venner med alle.
Januar 2009: Gustav i full fart. Foto Henning Bergersen.
Mars 2009: Gutta slapper av. Foto: Henning Bergersen.

Oktober 2011: Gustav er veldig glad i kos. Foto: Henning Bergersen.

2 kommentarer:

  1. Nydelige puser! Utrolig kult bilde av Gustav i full fart! :D
    Hilsen Mariell :)

    SvarSlett
  2. Tusen takk! Det bildet er VELDIG Gustav! Han er alltid i full fart...

    SvarSlett