søndag 19. juni 2011

Hønene våre

Kokos er sjefen i hønsegården. Foto: Henning Bergersen.


Da vi først begynte å tenke på å anskaffe oss høner, begynte jakta på kyllinger. Det viste seg å være mer komplisert enn tenkt. Men det er en god del i Norge som har hobbyhøns, og etterhvert fant vi fram til Eva Ströberg i Vestby. Hun har hagen full av forskjellige slags høner, og spesialiserer seg på sultaner. Så da bestillte vi hønekyllinger, nok til vårt forbruk av egg.

Det var virkelig spennende å reise nedover etter dem! Henning og jeg hadde ingen erfaring med høner. Vi hadde besøkt Eva i mars, da var kyllingene der virkelig små. Da vi kom tilbake i mai, var de blitt ganske så store. Og vi endte opp med litt flere enn vi hadde tenkt. Det er visst ganske vanlig.

Da vi hadde hatt de ni hønene og de to hanene i et par uker, vart det klart at ei kjønnsmoden høne var litt lite på to haner. Så da fikk vi kjøpe fire til av Eva. Snart har vi vel kjøpt hele flokken hennes...

Hønsehold har vist seg å væra virkelig fascinerende og beroliggende. Vi har anskaffa oss noen reinrasa og noen av blanda rase. De har alle sine personligheter og egenarter. Noen er kosete, noen er sjefete, andre tilpasser seg alt, og noen virker som om de surrer rundt i sin egen verden. Jeg har en følelse av at flokken vår vil øke etterhvert, for vi er allerede en anelse hekta.

La meg presentere hanene våre først: Kokos er født sommeren 2010 og Elvis høsten 2010. Kokos (øverst på siden) er kvit dvergkochin. Han er sjefen, ser det ut til. Faren til Elvis er antagelig engelsk moderne kamp (dverg) og mora er silkehøne. Vi syns han er en pen blanding.

Elvis. Foto: Henning Bergersen.


Vi har to kjønnsmodne høner, der Siv Jensen naturlig nok er sjefen. Siv Jensen er blanding av Sultan og Bohuslän-Dals svarthöna. Legger egg nesten daglig, faktisk. Virkelig tung, også. Hun er klekket 10. august 2010. Priscilla er gul dvergkochin og legger små egg. Artig høne som fant fram overalt og oppførte seg som heime helt fra starten.

Siv Jensen. Foto: Henning Bergersen.Priscilla. Foto: Henning Bergersen.
Silkehøna Tina Turner har ennå ikke finni seg helt til rette i flokken, men det går bedre for hver dag. Hun er veldig kosete og lager lyder nesten som ei lita 17. mai-fløyte når hun koser seg. Ikke helt kjønnsmoden enda.

Silkehøna Tina Turner. Foto: Henning Bergersen.


Nedenfor ser man Eli Hagen og hennes prikkete søster Wenche Foss. De er isbar/Sultan. Vi synes Eli Hagen likner mer og mer på Siv Jensen og ei svarthøne, noe som kanskje ikke er så rart, da Isbar og svarthøne kanskje har noen felles opphav? Årsaken til til politikernavnene er Eva, og vi prøver å basere oss på filmstjerner og musikere, som seg hør og bør. Politikere holder vi oss langt unna ;-).

Eli Hagen. Foto: Henning Bergersen.

Wenche Foss. Foto: Henning Bergersen.


Elvis og Ane Dahl Torp. Foto: Henning Bergersen.


Ane Dahl Torp er reinrasa Plymouth Rock, mens Grace Kelly er rein Sussex. Begge er klekka ut på Hvam genressurssenter 10. mars 2011. Vi er litt spente på når de begynner å legge egg, men vi trur det tar litt lengre tid med tunge raser, og antar at det blir rundt oktober en gang? De henger sammen disse to og er hønene til Elvis. De er også veldig kosete.
Grace Kelly. Foto: Henning Bergersen.

Vi har tre "Bjødnemikser", som Eva har skaffa oss gjennom en venn av seg. Hva de er blanding av, veit vi ennå ikke, men vi trur den store (Bestemor Duck) kanskje er litt Brahma eller Wyandotte. Den mellomste Magica fra Tryll, er kanskje litt brahma i kroppsfasong og kanskje fjærdrakta minner om litt Isbar? Sonia Henie er den minste, og er kanskje delvis Appenzeller? Det vil kanskje tida vise. Elisabeth Taylor er vår vakre blå Isbarhøne.

Sonia Henie (til venstre) og Bestemor Duck.
Foto: Henning Bergersen.
Magica fra Tryll (til venstre) og Elisabeth Taylor.
Foto: Henning Bergersen.
Og så til slutt: Våre to sultanhønekyllinger. De holder vi for seg sjøl for tida, da den eine plutselig virka veldig slapp. Nå er de i god form igjen, ser det ut til. Heldigvis! Disse er noen forunderlige skapninger. De kvitrer litt som undulater, de ser helt døde ut når de sover, og de minner om kakaduer. Sultaner er helt nydelige! De heter Thelma og Louise!

Thelma og Louise. Foto: Henning Bergersen.

3 kommentarer:

 1. Kule navn på dyra ! Blir det forskjellig smak på egga siden det er forskjellige raser ?

  SvarSlett
 2. Smaken er nok ganske lik, men fargen og størrelsen varierer!

  SvarSlett
 3. heii:)

  kokos og pricilla het før Stein og Gro og bodde hjemme hos meg:)

  moro å se at jeg som skaphalling og med hytte i Ål har sørget for at de nyter frisk hallingduft hver dag:D


  Guro

  daleneegg.no

  SvarSlett