torsdag 23. januar 2014

Tanker rundt tilvekst på ungdyr 2013 - 2014

Siden vi flytta kalvene ut fra kalving og fram til snøen kommer, så har vi hatt sjukdomsfrie kalver med god tilvekst. Faktisk så god, at vi om mulig har litt for rask vekst. De nye rådene fra Tine tilsier at kviger bør ha vekt på 560 kg ved kalving. Jeg tok brystmål av de tre største kvigene våre. De er nå 18 mnd og altså et halvt år fra kalvingsdato.

Som vi ser fra grafen, så er 560 kg allerede passert for Rødlin, og Elvira er like stor. Donna er litt mindre, med brystmål 187cm. Denne vekstkurva hadde vi også for de fleste kvigene i fjor. De vart dessverre for godt fora på sommeren og vart feitere enn det årets kviger er. Men med et hold på 3.5, og Rødlin på 3.75, er nok holdet litt for mye i år også. Det er flere som sier at kviger godt kan være litt fyldige og at 3.5 er et fint hold. Problemet er at de gjerne legger på seg enda litt utover seinvinteren, før de kommer ut på beitet. Det er vanskelig å holde holdet i et lite båsfjøs, da de lett kan få tak i for fra kyrne. De skal i utgangspunktet kun ete avfallet etter kyrne.

Det hadde vært interessant å visst om kvigene burde
vært inseminert før, gitt hvor fort de vokser? Og bør vi gjøra tiltak for å hindre så stor vekst?

Denne sesongens førstegangskalvere mjølker litt dårligere enn forventa, da de ligger på et snitt på 30 kg. Men kurvene er stabile, så vi ender nok på et snitt på 8000 kg. Rosita har den beste kurva.


Oksekalvene våre har hatt stabil tilvekst siden vi flytta første kull ut i 2011. De blir fora fram til mellomkalv, og målet er å ha dem klare ved 6 måneders alder. Det ser ut til at de ofte blir 6,5 måneder, som også er helt fint.


3 kommentarer:

 1. Hei. Ser det du skrev på toppteam foring sin blogg. Kan kvigene egentlig vokse FOR fort? Ser på målingene dine da de var 6 mnd, så ligger de godt over kurven, så følger de kurven relativt jevnt, med god tilvekst. Når jeg ser på NRF kvigene våres er det så lik tilvekst så det går an faktisk. Jeg vil påstå at dette skyldes en viktig ting; Kalvestell! Jeg mener at vi er god på kalvestell (ikke for å skryte), og ser ut for at dere også er det :). Om de skal insemineres tidligere kan godt hende, men det anbefales ikke å insemineres før 14 mnd og ikke under 380 kg.
  Vi driver også med mellomkalv, bare på jerseyokser og NRF okser selges som liv. Der ser kurvene våres lik ut som dine, godt over streken til å begynne med og flater litt ut på slutten. Ikke noe problemer med det, for de blir store nok samtidig uten å bli for gamle.
  Hvordan forer dere oksekalvene. Vi gir de melk 2 uker lengre enn resten, altså 10 uker. høy og kraftfor etter appetitt, så går vi over på surfor og styrer kraftforet etter hvor langt spruten står bak. Kanskje ikke den helt optimale foringen, men jeg vet ikke bedre.

  SvarSlett
 2. Hei Ole og Marianne! Takk for interessant tilbakemelding! Ja, jeg også trur godt kalvestell er nøkkelen her. Våre kalver er ofte rundt 50 kg når de kommer til verden, også, så de ligger gjerne over kurva hele vegen. Spennende at de følger samme kurve som dere! Når kommer deres i tydelig brunst? Våre har god brunst tre-fire måneder før vi inseminerer. Venter med å inseminere til de er 167 i brystmål, men noen blir jo fort større, da vi har konsentrert kalving.
  Våre oksekalver får 10-12 liter første fjorten dager, så trappes de gjevnt ned til null ved tre måneder. Litt mye, kanskje, men vi får så god tilvekst pga av det. De eter en kilo kraftfor ved en måneds alder, og så trappes de opp til tre kilo. Kyrkalvene får samme mengde mjølk, men ligger på 1,5 kg kraftfor på det meste. Ellers får de raigras om sommeren/høsten, og rundball om vinteren. Bli gjerne venn med meg på facebook, så vi kan diskutere! Det hadde jeg likt :-)

  SvarSlett
 3. Skrev et svar på toppteamfôring sin blogg.

  SvarSlett