lørdag 30. juli 2011

Prosjekt kalvehytter: Del 2

Kalvene koser seg i sin nye luftegård. Foto: Henning Bergersen.


Det er hektiske dager på gården og hver dag bringer en ny kalv. Rett før kalvingen startet 19. juli, fikk vi imidlertid den første kalvehytta på plass. Svigerfar fraktet den ned til kalveplassen med traktoren. Etterpå har jeg satt opp nettinggjerde med tilkoblet strøm. Dette er en sikkerhet mot eventuelle rovdyr, som kan fatte interesse for kalvene på natta. Mulighetene for at vi har bjønn luskende i nærheten er svært liten og jeg stiller meg tvilende til om gaupe går etter småkalv, selv om lokalpressen hevder noe annet. Dersom gaupa mot formodning skulle prøve seg på gjerdet vil den få seg et støt som garantert vil skremme den bort. Støtet er selvfølgelig helt ufarlig, men vil fungere som skremsel. Gaupa kommer garantert ikke til å prøve seg igjen. Nå skal det sies at kalvene om natta befinner seg inne i hytta, bak en tykk treport, og bør være helt trygge. Vi har også montert et kraftig lys på hytta, slik at det er uproblematisk å gjennomføre kveldsforingen.

En kyrkalv og fire oksekalver har allerede fått sitt nye hjem i kalvehytta og det ser ut til å fungere glimrende. Kuene som har kalva er Rødlin (3), Rugosa (2), Litago (7), Lykke (2) og Ramona (2). Trolig kalver både Godlin (3) og Sara II (2) i dag. Den vesle kyrkalven til Rugosa har allerede fått navnet Liaros, et navn med lange tradisjoner her på gården. Om natta sover småkalvene inne i hytta, men på dagtid kan de gå fritt i inngjerdingen. Når de blir litt eldre skal de få enda større beiter å løpe på. Dessverre er det fortsatt langt mellom hver gård som lar kalvene bevege seg fritt i den grad som vi gjør nå. Svært mange kalver får aldri løpe omkring i gresset, men tilbringer hele livet inne i fjøset. Spesielt ille er dette for oksekalvene, som slaktes ved 6 – 7 måneders alder og dermed aldri får oppleve frisk luft. Vi håper imidlertid at noen vil la seg inspirere av  vårt lille prosjekt, og ser at det er et godt tiltak både for dyrevelferd, trivsel, økonomi og helse.

Nå gjenstår byggingen av kalvehytte nr. 2 og monteringen av kalveforingsautomaten. Dette håper vi å komme i gang med i neste uke.

Kalvehytte nr. 1 er klar til transport. Foto: Henning Bergersen.

Kalvehytta fraktes på plass. Foto: Henning Bergersen.

Traktor er praktisk. Foto: Henning Bergersen.

Kalvehytta er på plass. Foto: Henning Bergersen.

Liaros har allerede funnet en favorittplass. Foto: Henning Bergersen.

Det er trivelig med selskap. Foto: Henning Bergersen.

Vi har satt inn både tørrfor og mjøl. Foto: Henning Bergersen.

Gode dager i gresset. Foto: Henning Bergersen.

Gresset er kjølig og godt for en liten kalv.
Foto: Henning Bergersen.

Kalvene går fritt omkring. Foto: Henning Bergersen.

Natten faller på, men inne i kalvehytta er det varmt og trygt.
Foto: Henning Bergersen.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar