søndag 26. mai 2013

Flom og ras

Gravemaskinen måtte hentes fram. Foto: Henning Bergersen.
Seint på kvelden den 23. mai fikk jeg øye på vann som piplet opp fra bakken like bak fjøset. Dette var en kveld etter flere dager med kraftig regn og selv om regnet hadde gitt seg, var bakken temmelig våt. Bare minutter senere hadde bekken brutt seg opp og rant i strie strømmer ned langs fjøset og over jordet.

I eldre tider rant denne bekken fritt, men ble lagt i rør under jordet på 1970-tallet, slik at jordet kunne brukes i ett stykke. Nå hadde det gamle røret tettet seg og vannet strømmet ut under matjorda og opp i dagen. Verst tenkelig scenario var dersom mengden vann var så stor at hele jordet ville rase ut. Svigerfar hentet gravemaskinen og med god hjelp fra Hedvigs fetter fikk vi gravd oss ned til røret både øverst og nederst på jordet. Vi la ut slanger slik at vannet kunne ledes bort mens vi lette etter "forstoppelsen". Den fant vi ikke, men dagen etter kjøpte vi helt nytt rør med større dimensjon og la dette oppå jordet slik at vannet kunne renne unna. Jordet var reddet, men en god del av matjorda hadde allerede reist og vannet hadde gjort store skader i veien ned mot fjøset og øverst i beitet som ligger nedenfor jordet. Seinere i sommer skal vi grave opp det gamle røret og grave ned det nye.

Dette er ikke første gang slikt skjer på gården. Det sies at en gang på 1700-tallet raste hele dette jordstykket ned i dalen og så sent som i 2007 var det et større jordras mellom oss og naboplassen Hjallen. Dette  raset tok med seg hele veien til Hjallen på to forskjellige steder. Heldigvis er det ingen rasfare der selve tunet vårt ligger.

Vannet grov seg langt ned i veien.
Foto: Henning Bergersen.

Resultatet ble en ca 40 cm dyp canyon. Foto: Henning Bergersen.

Vi grov oss ned til avløpsrøret. Foto: Henning Bergersen.

Ved siden av det nye røret piplet det fortsatt opp vann.
Foto: Henning Bergersen.
Det nye røret har kommet på plass oppå jordet. Foto: Henning Bergersen.


Helt nederst i jordet fikk vannet slippe ut i det fri.
Foto Henning Bergersen.

Jordmasser hadde rast ut nederst i jordet. Foto: Henning Bergersen.Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar