fredag 12. juli 2013

Eilert ble middag

Eilert var en flott hane. Foto: Henning Bergersen.
Våren 2012 klekket vi for første gang ut egne kyllinger i hønsehuset vårt. Vi fikk fire kyllinger og tre av de ble fine høner, mens den fjerde viste seg å være hane. Fra før hadde vi de to hanene Elvis (2) og Kokos (3). Sistnevnte har siden starten vært sjefen i flokken og er en særdeles flink hane. Han og medhane Elvis har dessuten hele tiden hatt et helt greit forhold. Yngstemann Elvis har underordnet seg og ser ut til å trives med det. De to har aldri vært i slåsskamp, annet enn at Kokos jager Elvis litt rundt hvis han parer seg med hønene hans. Ellers utfyller de hverandre godt. Elvis holder fortet inne i hønsehuset og Kokos patruljerer hønsegården. Dukker det opp farer utendørs, sørger imidlertid Kokos for å få alle hønene inn i hønsehuset på rekordtid. Men i fjor dukket altså Eilert opp. Han var sønn av Elvis og det var ikke vanskelig å se. Elvis er halvt chabo og halvt silke, mens sønnen Eilert hadde trolig en ganske stor høne til mor. Han var derfor mye større enn både Elvis og Kokos. Eilert har imidlertid fungert greit som tredjehane frem til nå i sommer. Han hadde da vokst seg stor og bestemte seg plutselig for å overta rollen som sjef i flokken. Det endte med flere heftige slåsskamper mellom ham og Kokos i hønsegården. Eilert var mye større enn Kokos og da Kokos til slutt ga opp, overtok Eilert raskt rollen som sjef. Kokos satt tilbake med såret stolthet og flere sår i hanekammen. Det var et trist syn å se Kokos i denne tilstanden. Vi bestemte oss derfor for å sette en stopper for bråket, da vi ønsket at Kokos skulle fortsette som leder i hønsegården. En jobb han har gjort utmerket. Dessuten var Eilert altfor stor og tung for mange av de små hønene våre. Trolig var det Eilert som var skyld i at Ane Dahl Torp knakk vingen og måtte avlives i fjor. For to dager siden bestemte vi oss derfor for å slakte Eilert.

Hedvig tok slaktejobben og i går lå Eilert på middagsbordet. Etterpå var Kokos igjen den stolte og glade lederen i hønsegården. Jeg tror aldri jeg har sett en gladere og mer lettet hane.

Noen vil kanskje synes dette er makabert, men Eilert har hatt et bedre liv enn de fleste haner. Hanekyllinger i norsk produksjon er "overflødige" og ender etter kort tid livet i en kvern hvor de blir malt opp levende. Eilert derimot har fått gå fritt i hønsegården og i hønsehuset og levd et fritt haneliv helt frem til sin siste dag. Vi foretrekker å spise egenproduserte egg og kjøtt fra høner som har hatt det fritt og godt hos oss, fremfor overforede fugler som har levd et begredelig liv i "hønsefabrikkene".

Da Eilert tok over som "sjefshane" ble Kokos sittende i et hjørne av
hønsegården. Kokos er herren i hvitt til høyre i bildet.
Foto: Henning Bergersen.

Hedvig vasker og renser Eilert etter slakt. Sånn er livet på landet.
Foto: Henning Bergersen.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar