onsdag 28. november 2012

Ane Dahl Torp er gått bort

Ane Dahl Torp i hønsegården en fin sommerdag. Foto: Henning Bergersen.
I går måtte vi dessverre avlive vår fine Plymouth Rock-høne Ane Dahl Torp.

For ca, to uker siden fant vi henne i hønsehuset med brukket eller forstuet vinge. Hun slepte den etter seg og så slett ikke bra ut. Etter å ha snakket med diverse hønse-eksperter vi kjenner og mottatt varierende råd, valgte vi å gi henne en sjanse til å bli frisk. Vi plasserte vingen hennes på plass med en nylonstrømpe og lot henne få et eget adskilt område i hønsehuset, slik at hun ikke ble plaget av de andre hønene. Noen eksperter hevder at høner fint kan leve med brukket vinge, dersom den får gro i fred. Og ifølge samme ekspert var 14 dager det som skulle til for at hun ble bra.

Etter et døgn med noe balanseproblemer bedret det seg betraktelig den andre dagen. Hun kviknet til, spiste normalt og beveget seg ganske som vanlig inne på området sitt. Vi begynte å håpe at dette skulle gå bra. Da 14 dager var gått, kom balanseproblemene tilbake og vi valgte derfor å fjerne strømpen for å undersøke nærmere, men vingen slepte dessverre fortsatt langs bakken. Etter et døgn uten strømpe, hvor jeg flere ganger fant henne på ryggen i hønsehuset uten mulighet for å komme seg på beina, besluttet vi å la henne slippe. Vi føler allikevel det var riktig å la henne få en sjanse til å bli frisk.

Ane Dahl Torp er den andre av våre to høner fra genbanken på Hvam som er gått bort. Tidligere i høst fant vi nemlig Sussex-høna Grace Kelly død i hønsehuset. Dødsårsaken er fortsatt noe diffus, men vi tror at et egg hadde satt seg fast inni høna. Den tredje høna vi har mistet var Silkehøna Mini, som døde i våres etter at hun trolig knakk nakken etter et fall fra vagla.

2 kommentarer: